Na přípravu budeme potřebovat:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml plnotučného mléka
- 60 g krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 plátky želatiny
- 500 ml Special edition Vína z černého rybízu
- 50g krystalového cukru
- kůra z 1 bio pomeranče
- čerstvé ovoce na servírování
Postup:
- Smetanu ke šlehání smíchejte s mlékem a cukrem v menším hrnci.
- Přidejte semínka z vanilkového lusku a zahřívejte na mírném ohni jen dokud roztaje cukr.
- Potom směs odstavte a nechte asi 5 minut vychladnout. Mezitím si dejte plátky želatiny do studené vody nabobtnat.
- Po 5 minutách ji vyjměte, přebytečnou vodu z želatiny vyždímejte a přidejte ji do ještě teplé ale ne horké smetanové směsi. Promíchejte, dokud želatina zcela neroztaje.
- Pro jistotu můžete směs přecedit přes sítko, to zachytí případné kousky želatiny.
- Směs nalijte do sklenic a nechte vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté až dejte do chladničky úplně ztuhnout.
- V menším hrnci smíchejte víno s cukrem a kůrou, a na středním plameni vařte přibližně 25 minut, dokud se víno zčásti neodpaří a vznikne hustá vínová omáčka.
- Po uvaření vyjměte pomerančovou kůru a nechte omáčku vychladnout.
- Omáčkou pak polijte připravenou panna cottu a podávejte dozdobenou čerstvým ovocem.
Za recept děkujeme LaPetit