Steak s velikonoční nádivkou a vínovou omáčkou

S t e a k s v e l i k o n o č n í n á d i v k o u a v í n o v o u o m á č k o u

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na přípravu 2-3 porcí budeme potřebovat:

Náplň

  • 8 ks alespoň den starých rohlíků
  • 1 středně velká cibule
  • 50g uzené slaniny
  • 20g másla
  • 120g baby špenátu
  • 50g listů medvědího česneku
  • 5 vajec
  • 200ml mléka
  • špetka muškátového oříšku, pepř a sůl
  • máslo + strouhanka po vymazání formy

 

Steak

  • 1 ks vyzrálého steaku rib eye (cca 450-500g)
  • 2 PL oleje
  • sůl a pepř

Omáčka

  • 600 ml hovězího vývaru
  • 200ml červeného vína Dunaj Pereg
  • 25g másla
  • sůl, pepř

Postup:

Plnka:

  • Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a dejte do velké mísy.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na menší kousky.
  • Na pánev dejte máslo, cibuli i slaninu a restujte na mírném plameni dokud se slanina nevypeče a cibule bude opečená do sklovita.
  • otom přidejte špenát, pánev přikryjte poklicí a nechte asi 3 minuty podusit.
  • Celou směs promíchejte, přidejte na hrubě nasekaný medvědí česnek, odstavte a nechte chvíli vychladnout.
  • V menší misce smíchejte vejce s mlékem, přidejte je k rohlíkům spolu se špenátovou směsí a dobře promíchejte.
  • Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nádivku natlačte do formy, uhlaďte povrch a přikryjte ho alobalem.
  • Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na přibližně 30 minut.
  • Potom nádivku odekryjte a pečte ještě dalších 10-15 minut do zlatova. Po upečení nechte chvíli vychladnout, vyjměte z formy, a před krájením nechte nádivku plně vychladnout.

Steak:

  • Steak potřete olejem a dobře osolte . Troubu rozehřejte na 100 stupňů, a pod mřížku si dejte pekáč.
  • Steak položte na mřížku a každých cca 15 minut steak v troubě otočte. Pečte dokud steak nedosáhne vnitřní teploty cca 55 stupňů. Trvá to přibližně 45-50 minut podle velikosti a tloušťky steaku.
  • Když steak dosáhne požadovanou teplotu vyjměte jej a rozpalte si pánev. Opět potřete trochou oleje z každé strany a zprudka opečte z každé strany.
  • Steak můžete také přitlačit aby vznikla rovnoměrná krusta.

Omáčka:

  • Na omáčku si v pánvi vyredukujte hovězí vývar, dokud neztratí většinu tekutiny a nezhoustne. Potom přilijte víno, opět ho nechte vyredukovat.
  • Omáčku ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Na závěr dejte do omáčky máslo a stáhněte ji z ohně.

Steak nakrájejte na plátky, osolte a opepřete podle chuti, přelijte omáčkou a podávejte spolu s nádivkou.

Za recept děkujeme LaPetit