Punčové řezy

P u n č o v é ř e z y

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na přípravu potřebujete:

Piškot

  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 ml řepkového oleje
  • 125 ml vody (lze zaměnit za 125 ml plnoučného mléka)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 9 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Punč

  • 200 ml Vína z černého rybízu Pereg
  • 100 ml kvalitního malinového sirupu
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 125 g malin (mohou být i zmrazené)
  • 40 ml rumu
  • 2 celé skořice
  • 4 hřebíčky

Poleva

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 -2 PL punče
  • 10 ml šťávy z citrónu
  • k dokončení 220 g malinového džemu a čerstvé maliny

Postup

Piškot:

  • Ve větší míse rozšlehejte pomocí mixéru vajíčka do pěny. Potom přidejte cukr a znovu vyšlehejte.
  • Do vyšlehaných vajec s cukrem postupně přidejte olej i vodu.
  • Nakonec přidejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva a jen pomocí stěrky promíchejte abyste neztratili objem.
  • Formu o rozměru cca 40 x 30 cm vystlete na spodku pečícím papírem, těsto přelijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na přibližně 25 minut.

Punč:

  • V hrnci smíchejte všechny suroviny kromě rumu a vařte těsně pod bod varu.
  • Potom punč přeceďte, maliny propasírujte a do mírně vychladlého punče přidejte rum. Odložte z něj část na polevu.

Dokončení:

  • Korpus opatrně vyjměte z formy, oddělte od pečicího papíru a nakrájejte na 3 cca 10 cm široké pásy.
  • Položte jeden boční pás (ten s okrajem) na servírovací desku spodní stranou dolů a potřete tenkou vrstvou džemu.
  • Položte na něj střední pás, jemně zatlačte a opatrně zalévejte punčem. Vždy po troše počkejte než se punč vsaje.
  • Opatrně polijte i okraje tak, aby byl punč všude rovnoměrně. Potom dejte na korpus opět vrstvu džemu a poslední pás těsta.
  • Punčový řez přikryjte alobalem a zatižte například balíkem rýže nebo mouky, a dejte odpočinout do chladničky ideálně přes noc.
  • Druhý den punčový řez vyjměte, rovnoměrně seřízněte okraje.
  • Práškový cukr prosejte, přidejte citrónovou šťávu a promíchejte.
  • Nakonec přidejte nejprve 1 PL punče, promíchejte a bude-li poleva sice hustá, ale tekutá, polijte jí opatrně koláč.
  • Když je dost hustá, zůstane pěkně na povrchu a nesteče. Pokud by bylo třeba přidejte ještě 1 PL punče.
  • Polevu pak nechte zaschnout, a můžete krájet řezy.

Za recept děkujeme LaPetit