Jablečný štrůdl se šodó

J a b l e č n ý š t r ů d l s e š o d ó

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na přípravu budeme potřebovat:

Těsto

  • 260 g hladké mouky + trochu na válení
  • 1 vejce
  • 1 PL řepkového oleje
  • 150 g bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření
  • mletý cukr na posypání

 

Náplň

  • 1 kg jablek
  • 75 g hrozinek
  • 75 g třtinového cukru
  • 1ČL mleté skořice

Šodó

  • 250 ml bílého vína
  • 4 žloutky
  • 80 g mletého cukru

Postup:

  • Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto odložíme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
  • Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a přidáme hrozinky, cukr a skořici. Promícháme. Kdyby jablka pustily hodně šťávy, mírně ji slijeme.
  • Těsto vyválíme co nejtenčí na pomoučené desce. Z těsta můžeme udělat jeden velký štrůdl, nebo dva menší. Na vyválené těsto rovnoměrně rozvrstvíme jablečnou náplň a zavineme do štrůdlu. Pečeme přibližně 45-55 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
  • Před podáváním si připravíme šodó. Žloutky, cukr a víno dáme do nerezové misky a nad párou šleháme, dokud nám nevznikne hustý hladký krém. Šodó podáváme ještě teplé tak, že jím přelijeme kousek štrúdlu.

Za recept děkujeme LaPetit