Hovězí na víně

H o v ě z í n a v í n ě

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na 4 porce budeme potřebovat: 

  • 1 kg hovězího masa- nejlépe předního (osso bucco)
  • 250 g mrkve nastrouhané nahrubo
  • 250 g petržele nastrouhané nahrubo
  • 2 PL olivového oleje
  • 50 g slaniny
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 100 ml vína Cuvée čierny Pereg
  • 500 ml vývaru
  • 2 PL hladké mouky
  • 150 g mrkve
  • 150 g malých žampionů
  • 150 g nakládaných cibulek
  • 1 PL oleje
  • 1 PL másla
  • čerstvý tymián

Postup:

  • Ve větším hrnci rozehřejte 1 PL oleje, přidáte na kostky nakrájenou slaninu a osmažíte. Na výpeku zprudka opečete maso z každé strany. Potom maso vytáhněte a udržujte v teple.
  • Do výpeku přidejte nastrouhanou mrkev a petržel a restujte, dokud zelenina nezhnědne. Přidejte sůl, koření, tymián, bobkový list a všechno zalijte vínem. Nechte víno mírně odpařit, vložte maso a zalijte vývarem. Hrnec přikryjte a nechte pomalu vařit asi 1,5 – 2 hodiny. Všechno můžete urychlit použitím tlakového hrnce. Doba vaření se zkrátí asi na polovinu.
  • Když je maso uvařené, vyjměte ho a vyberte kuličky koření a bobkové listy. Zeleninu s vývarem rozmixujte dohladka.
  • Na zahuštění omáčky si udělejte klasickou jíšku. Do hrnce dejte 1 PL oleje, přidejte mouku a za stálého míchání udělejte jíšku. Postupně přidávejte omáčku a míchejte dokud se omáčka nespojí a nezhoustne. Do omáčky vložte maso a udržujte teplé.
  • Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, žampiony umyjte a cibulku osušte. Vše dohromady zprudka orestujte na oleji. Zelenina má zůstat křupavá. Na závěr ji ochuťte trochou másla, čerstvým tymiánem, solí a pepřem.
  • Maso podávejte například s bramborovou kaší bohatě polité omáčkou a doplněné křupavou zeleninou.

Za recept děkujeme LaPetit