Na 4-6 kusů budeme potřebovat:
Koláčky
- 150 g tmavé čokolády (alespoň 60%)
- 85 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 KL vanilkového extraktu
- 25 g hladké mouky
- máslo a mouku na vysypání formiček
Náplň
- 60 g tmavé čokolády
- 60 g smetany na šlehání
Omáčka
- 100 ml Vína z černého rybízu Pereg
- 100 ml rybízového pyré ( marmelády bez zrníček)
- 2 PL mletého cukru
- na ozdobu čerstvé ovoce a kakao
Postup:
- Nejprve si připravíte náplň. Smetanu zahřejte a přelijte s ní na drobno nakrájenou čokoládu. Nechte chvíli stát a potom rozmíchejte. Takto vzniklou ganache dejte ztuhnout do ledničky nebo na 15 minut do mrazničky.
- Ve vodní lázni rozpusťte zbytek čokolády s máslem. Vejce rozšlehejte s cukrem a opatrně přidejte rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a mouku. Vymíchejte hladké těsto.
- Ze ztuhnuté ganache vytvarujte 4-6 kuliček, podle velikosti formiček. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou.Těsto rozlijte do půlky formičky, do každé dejte ganache kuličku a zalijte zbytkem těsta. Formičky naplňte jen do ¾.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupních asi 11 minut.
- Mezitím si připravte omáčku. V menším hrnci zahřejte víno, nechte chvilku vypařit alkohol. Potom přidejte rybízové pyré a cukr, omáčku vařte dokud mírně nezhoustne.
- Po upečení ještě horké koláčky opatrně vyklopte, posypte kakaem a přelijte omáčkou. Podávejte ještě teplé.
Za recept ďakujeme LaPetit