Čokoládové koláčiky s rybízovou omáčkou

Č o k o l á d o v é k o l á č i k y s r y b í z o v o u o m á č k o u

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Na 4-6 kusů budeme potřebovat:

Koláčky

  • 150 g tmavé čokolády (alespoň 60%)
  • 85 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 KL vanilkového extraktu
  • 25 g hladké mouky
  • máslo a mouku na vysypání formiček

Náplň

  • 60 g tmavé čokolády
  • 60 g smetany na šlehání

Omáčka

Postup:

  • Nejprve si připravíte náplň. Smetanu zahřejte a přelijte s ní na drobno nakrájenou čokoládu. Nechte chvíli stát a potom rozmíchejte. Takto vzniklou ganache dejte ztuhnout do ledničky nebo na 15 minut do mrazničky.
  • Ve vodní lázni rozpusťte zbytek čokolády s máslem. Vejce rozšlehejte s cukrem a opatrně přidejte rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a mouku. Vymíchejte hladké těsto.
  • Ze ztuhnuté ganache vytvarujte 4-6 kuliček, podle velikosti formiček. Formičky vymažte máslem a vysypte moukou.Těsto rozlijte do půlky formičky, do každé dejte ganache kuličku a zalijte zbytkem těsta. Formičky naplňte jen do ¾.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupních asi 11 minut.
  • Mezitím si připravte omáčku. V menším hrnci zahřejte víno, nechte chvilku vypařit alkohol. Potom přidejte rybízové pyré a cukr, omáčku vařte dokud mírně nezhoustne.
  •  Po upečení ještě horké koláčky opatrně vyklopte, posypte kakaem a přelijte omáčkou. Podávejte ještě teplé.  

Za recept ďakujeme LaPetit